Skip to content

Wat is een Flat White?

Flat white koffie

Je hebt vast wel eens een flat white gezien op het menu van Starbucks en je afgevraagd wat dat was. Of misschien heb je er een besteld zonder echt te weten wat het was, omdat het deftig klinkt. Nou, vraag het je niet meer af! In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten over flat white koffie, van de geschiedenis tot hoe je die thuis zelf kunt maken. Lees verder om alles te weten te komen over deze heerlijke koffie variatie.

Wat is flat white koffie?

Flat white koffie is een soort variatie die zijn oorsprong vindt in Australië of Nieuw-Zeeland (afhankelijk van wie je het vraagt). Hij wordt gemaakt door gestoomde melk over espresso te gieten, wat resulteert in een romige en smaakvolle drank. Vaak wordt de melk opgeschuimd voor een fluweelzachte textuur.

Flat white koffie lijkt op een latte machiato, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Ten eerste wordt latte koffie gemaakt met meer melk dan espresso, terwijl flat white koffie evenveel melk als espresso bevat. Ten tweede wordt de melk in een latte gestoomd maar niet opgeschuimd, terwijl de melk in een flat white zowel gestoomd als opgeschuimd wordt. Ten slotte heeft latte koffie een dikke schuimlaag bovenop, terwijl flat white koffie dat niet heeft 

Verschil flat white en latte machiato infographic

Hoe maak je een flat white koffie? 

Nu je weet wat flat white koffie is, vraag je je misschien af hoe je die zelf thuis kunt maken. Gelukkig is het vrij eenvoudig! Alles wat je nodig hebt is espresso en melk. Als je geen espressomachine hebt, kun je ook sterk gebrouwen koffie gebruiken. 

Verwarm eerst de melk in een pannetje of in de magnetron. Schuim de melk vervolgens op met een dompelmixer (of doe de melk in een opschuimende kan als je een espressomachine gebruikt). Zet vervolgens je espresso of koffie. Tenslotte combineert je de twee dranken door de espresso over de opgeschuimde melk te gieten. Klaar! Je hebt nu een heerlijke flat white koffie waar je thuis van kunt genieten.

Flat white koffie maken

Variaties op flat white

Er zijn veel variaties op flat white koffie die je kunt proberen. Je kunt bijvoorbeeld smaakstoffen zoals vanille-extract of chocoladesiroop aan je drankje toevoegen. Je kunt het ook toppen met slagroom of hagelslag voor extra zoetheid. 

Wil je echt iets unieks, probeer dan een scheut Bailey’s Irish Cream of Kahlúa toe te voegen voor een alcoholische draai aan deze klassieke drank.

Flat white koffie variaties

Conclusie

Een flat white is dus een koffie die wordt gemaakt met espresso en gestoomde melk. De melk wordt opgeschuimd voor een romige textuur, en de koffie wordt over de melk gegoten. Flat white coffee lijkt op een latte, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee dranken.

Hoe je ook van je flat white koffie geniet, we hopen dat je nu een beter begrip hebt van dit heerlijke drankje en hoe je het thuis kunt maken. Proost!

Veelgestelde vragen over flat white koffie

De naam “flat white” verwijst naar de platte, fluweelzachte microschuimlaag die bovenop de koffie ligt.
Het belangrijkste verschil zit in de textuur en consistentie van het melkschuim. Een cappuccino heeft een dikke laag schuim, terwijl een latte een lichtere schuimlaag heeft. Een flat white daarentegen heeft een dunne, fluweelzachte laag microschuim die de koffie een romige textuur geeft zonder te veel schuim.
Qua cafeïnegehalte is een flat white vergelijkbaar met andere espresso-gebaseerde drankjes. Wat het sterker kan maken in smaak, is de verhouding van koffie tot melk, die vaak hoger is in een flat white.
Volle melk wordt vaak aanbevolen voor het maken van een flat white vanwege de romige textuur die het geeft aan het microschuim. Echter, alternatieve melksoorten zoals amandel, soja of haver kunnen ook worden gebruikt, afhankelijk van persoonlijke voorkeur.
Ja, de flat white is inmiddels een populaire koffiedrank geworden en is beschikbaar in de meeste koffiezaken wereldwijd.