Skip to content

Wat is falafel?

Falafel

Sommige mensen zouden zeggen dat falafel gewoon een gerecht is, maar voor degenen die het kennen en ervan houden, is falafel zoveel meer. Dus wat is falafel? Lees verder om het uit te vinden!

Falafel is een populair gerecht gemaakt van falafelballetjes. De falafelballetjes zijn gemaakt van kikkererwten, kruiden en specerijen. Ze worden meestal geserveerd in een pitabroodje met sla, tomaten en komkommers. Falafel kan ook worden geserveerd met tahinisaus of hummus.

Wat is falafel en waar komt het vandaan

Falafel is een soort voedsel dat wordt gemaakt van gemalen kikkererwten of favabonen. Het wordt vaak geserveerd als een pasteitje, maar kan ook in balletjes of in een wrap. Falafel is populair in het Midden-Oosten en kan in veel verschillende gerechten worden verwerkt.

Falafel is vermoedelijk ontstaan in Egypte, en werd oorspronkelijk gemaakt van favabonen. Het gerecht verspreidde zich uiteindelijk naar andere delen van het Midden-Oosten, waar het populair werd. In plaats van favabonen werden nu kikkererwten gebruikt voor falafel, en dit is nu de meest voorkomende vorm van falafel.

Falafel kikkererwten

Hoe wordt falafel gemaakt

Falafelballetjes worden gemaakt door geweekte kikkererwten of favabonen te combineren met verse peterselie, koriander, uien en specerijen. Het mengsel wordt dan gevormd tot ballen of pasteitjes en gefrituurd. Falafelballetjes kunnen ook gebakken of gegrild worden.

Falafelballetjes worden meestal geserveerd in een pitabroodje met sla, tomaten, komkommers en tahinsaus. falafel kan ook geserveerd worden over rijst of salade, of als bijgerecht.

Hoe maak je thuis falafel

Er zijn veel verschillende manieren om falafel te maken, en de ingrediënten kunnen variëren, afhankelijk van wat je in huis hebt. Het basisrecept voor falafel bestaat uit geweekte kikkererwten of favabonen, verse peterselie, koriander, uien en specerijen. Je kunt ook andere kruiden en specerijen naar smaak toevoegen.

Om falafelballetjes te maken, doe je alle ingrediënten in een keukenmachine en pulseer tot het mengsel gecombineerd is, maar nog steeds brokkelig. Vorm van het mengsel kleine balletjes en bak, gril of braad ze. Falafelballetjes kunnen tot een week in de koelkast worden bewaard. Falafelpasteitjes kunnen ook tot drie maanden worden ingevroren.

Populaire gerechten met falafel

Falafel is een veelzijdig gerecht dat kan worden verwerkt in veel verschillende recepten. Hier zijn wat ideeën voor het gebruik van falafel:

 • Voeg falafel balletjes toe aan een salade of wrap.
 • Serveer falafel pasteitjes op een bedje van rijst of quinoa.
 • Beleg falafel balletjes met tahini saus, hummus of jouw favoriete saus.
 • Stop falafelballetjes in een pitabroodje met sla, tomaten en komkommers.
 • Maak falafel nuggets door kleine balletjes falafel mengsel te frituren.
 • Voeg falafel toe aan een soep of stoofpot.
 • Meng falafel met gemalen vlees om falaf te maken
Falafel wraps

Variaties op het traditionele falafel recept

Er zijn veel verschillende manieren om falafel te maken. Hier zijn wat ideeën om het traditionele falafel recept eens wat anders te maken:

 • Voeg verschillende kruiden en specerijen toe aan het falafelmengsel, zoals komijn, koriander of kerriepoeder.
 • Gebruik verschillende bonen in het falafelmengsel, zoals zwarte bonen, witte bonen of linzen.
 • Vorm het falafelmengsel tot pasteitjes in plaats van balletjes.
 • Bak, gril of braad de falafel in plaats van hem te frituren.
 • Voeg geraspte wortels, courgette of andere groenten toe aan het falafelmengsel.
 • Probeer quinoa, bulgur tarwe of andere granen te gebruiken in plaats van kikkererwten.
Falafel recept

De gezondheidsvoordelen van falafel

Falafel is een gezond, veganistisch en glutenvrij gerecht. Kikkererwten en favabonen zijn beide uitstekende bronnen van vezels, eiwitten en vitaminen en mineralen. Falafel is ook laag in calorieën en vet.

Als je probeert om meer plantaardig te eten, is falafel een geweldige optie. Het is veelzijdig en kan worden gebruikt in veel verschillende gerechten. Je kunt falafel ook thuis maken met gezonde ingrediënten.

Conclusie

Falafel is een gefrituurde bal of pastei gemaakt van gemalen kikkererwten, favabonen, of beide. Het is populair in de keuken van het Midden-Oosten en de Middellandse Zee. Falafelballetjes kunnen alleen worden gegeten als voorgerecht of tussendoortje, of ze kunnen worden geserveerd in een pitabroodje met tahinsaus, sla, tomaten, augurken en andere groenten.