Skip to content

Wat is Discord?

Discord

Heb je ooit gehoord van Discord? Het is een online platform waarmee gebruikers met elkaar kunnen communiceren, maar het is veel meer dan alleen een chatroom. In dit artikel zullen we een uitleggen wat Discord precies is en waarom het zo populair is geworden.

Wat Discord precies is

Discord werd in 2015 gelanceerd als een platform dat gericht was op gamers. Het idee was om te creëren wat eerder niet bestond, een manier voor spelers om te communiceren tijdens het spelen van videogames, maar ook om de gemeenschap te versterken door verschillende functies aan te bieden. Deze functies zijn ontworpen om gebruikers in staat te stellen contact te leggen en samen te werken, of ze zijn nu alleen spelers of teams van mensen. 

Eén van de populairste functies die Discord biedt, is het vermogen om voice-chatrooms op te zetten. Gebruikers kunnen specifieke kanalen maken voor hun spellen of hun team, zodat ze met andere mensen kunnen praten en samenwerken terwijl ze spelletjes spelen. Daarnaast biedt Discord ook text-chatfunctie, waardoor gebruikers berichten met elkaar kunnen uitwisselen en discussiëren over verschillende onderwerpen die relevant zijn voor hun gemeenschap. Ook biedt Discord extra functies zoals polls, video-oproepfuncties en bots die mensen kunnen gebruiken om hun conversatieervaring op Discord naar eigen wens te personaliseren. 

Naarmate meer mensen erachter kwamen wat voor gebruiksvriendelijk platform Discord was, groeide de populariteit exponentieel tot enorme proporties. Nu wordt het niet alleen gebruikt door gamers, maar door bedrijven, schoolklasjes en andere online communities over de hele wereld voor allerlei doeleindes. Van professionele samenwerking tot informele chitchats en alles daartussenin!

Wat is Discord

Voordelen van Discord

Als je een  gaer bent, is de kans groot dat je van Discord hebt gehoord. Het is het populaire chatplatform dat steeds populairder wordt onder gamers en streamers. Maar wat kan Discord precies voor je doen? Laten we de voordelen van het gebruik van Discord voor je gaming behoeften eens nader bekijken.

Gebruiksgemak

Discord is ongelooflijk eenvoudig te gebruiken, waardoor het ideaal is voor gamers die geen tijd hebben om ingewikkelde software te leren. Met een paar klikken kun je in een mum van tijd aan de slag met je eigen server. Bovendien kun je dankzij het intuïtieve ontwerp snel en gemakkelijk vinden wat je nodig hebt. Of het nu gaat om het opzetten van een spelavond of het bespreken van strategieën met je team, Discord heeft alle functies die je nodig hebt binnen handbereik.

Spraakchat

Discord is geweldig voor spraakchatten terwijl je spelletjes speelt of gewoon met vrienden rondhangt. Met de ingebouwde ondersteuning voor voicechat kun je direct met iedereen op je server verbinden, zonder dat je extra software of plugins hoeft te installeren. Bovendien ondersteunt het meerdere kanalen, zodat iedereen op de server kan deelnemen aan gesprekken zonder het hoofdkanaal te vervuilen. Dus of het nu gaat om het bespreken van de strategie voor een komende strijd of gewoon om bijpraten over het leven bij een paar biertjes, voice chat maakt Discord een nog krachtiger hulpmiddel.

Integratie met andere diensten

Discord integreert ook mooi met andere diensten zoals Reddit of Twitch, zodat gebruikers verbonden kunnen blijven, zelfs als ze niet achter hun computer zitten. Dit betekent dat gebruikers updates kunnen krijgen over nieuwe inhoud van hun favoriete streamers of subreddit discussies direct binnen hun servers. Bovendien kunnen gebruikers hun accounts koppelen aan andere platforms zoals Xbox Live of PlayStation Network, waardoor ze snel kunnen deelnemen aan de games van hun vrienden zonder handmatig wachtwoorden of accountnummers in te hoeven voeren.

Al met al zijn er veel redenen waarom Nederlandse gamers zouden moeten overwegen Discord te gebruiken als hun go-to chatplatform. Van het gebruiksgemak en het intuïtieve ontwerp tot de robuuste mogelijkheden voor spraakchatten en integraties met andere diensten als Reddit en Twitch. Dus als je op zoek bent naar een betrouwbare manier om in contact te blijven met je gamevrienden en tegelijkertijd te genieten van alle functies die online gaming geweldig maken, probeer Discord dan vandaag nog.

Discord servers

Servers zijn een manier voor gebruikers om hun eigen sociale netwerk te maken binnen Discord. De server maakt het mogelijk voor gebruikers om met elkaar in contact te komen, of het gaat nu om chatten of spelletjes spelen, door gebruik te maken van verschillende kanalen en voice chats. Servers kunnen worden aangepast door de beheerder om verschillende rollen toe te wijzen aan hun leden.

De verschillende soorten servers op Discord

Discord biedt verschillende opties als het gaat om het creëren van een server. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende serveropties die beschikbaar zijn op Discord:

  • Publieke Server: Een publieke server is toegankelijk voor alle leden van Discord en kan worden gebruikt door iedereen die lid wil worden. De publieke server is ideaal voor degenen die geïnteresseerd zijn in het ontdekken van nieuwe mensen of ideeën. 
  •  Privé-server: Een private server is besloten en alleen leden met een invite kunnen deelnemen. Private servers zijn perfect voor gebruikers die niet willen dat anderen buitenstaanders privégesprekken kunnen inzien of voor bijvoorbeeld gaming-clans.
  • Vergrendelde Server: Vergrendelde servers vereisen dat alle lidaanvragen goedgekeurd moeten worden, waardoor ze ideaal zijn voor bedrijven, scholen of andere instellingen. Met vergrendelde servers kun je dus betrouwbare informatie delen, discussies draaiende houden en volledige controle hebben over wie er lid mag worden.
  • Gemodereerde Server: Op gemodereerde servers helpen moderators zorgvuldig om bijvoorbeeld spam en trollgedrag te voorkomen. Moderators zijn gebruikers met speciale rechten om andere die de regels van de server overtreden, te bannen.
  • Bot-servers: Bot-servers maken gebruik van bots (automatisch bestuurbare programma’s) om taken uit te voeren zoals automatische berichten sturen, of automatisch bannen en leden eruit schoppen indien nodig. Ze kunnen je ook tijd besparen door de meer alledaagse taken op zich te nemen die anders je kostbare tijd als beheerder of moderator in beslag zouden nemen.   

Als je op zoek bent naar manieren om jouw Discord-ervaring interessant en productief te maken, is het belangrijk dat je begrijpt welke soort servers er bestaan op Discord en wat hun functies zijn.

Het ontstaan van Discord

Discord begon in 2015 als een app voor gamers om gemakkelijk met elkaar te communiceren tijdens gaming sessies. Het werd ontworpen door voormalig CEO Jason Citron en had al snel miljoenen gebruikers wereldwijd. Door de opkomst van Fortnite in 2017 nam het aantal gebruikers verder toe, waardoor het platform veel bekender werd. 

In 2018 voegde Discord eindelijk videochatfuncties toe aan hun platform, waardoor mensen nu ook face-to-face interactie konden hebben met elkaar via hun computers en mobiele apparaten. Ook voegden ze verschillende andere functies toe zoals voice chat, livestreaming en gamestreaming die allemaal gericht waren op de behoeften van gamers wereldwijd. In 2020 voegde ze ook hun screen share functie toe waardoor mensen nu schermbeelden kunnen delen met anderen in realtime via hun computer of mobiel apparaat. 

Discord groeide steeds meer uit tot meer dan alleen maar een gameapplicatie; veel bedrijven begonnen het platform te gebruiken voor tal van verschillende doeleinde zoals marketing, samenwerking en zelfs educatieve doeleinde zodat studenten en leerkrachten samen project kunnen afronden terwijl ze veilig thuis waren tijdens de pandemie in 2020. 

Discord is sinds 2015 enorm populair geworden binnen de gamingcommunity door innovatieve functies die steeds meer aanslot bij de behoeften van gamers wereldwijd. Ondertussen is het uitgegroeid tot meer dan alleen maar een game applicatie. Het is indrukwekkend hoe snel dit platform is uitgegroeid tot  waar het nu is.

Ontstaan van Discord

Conclusie

Discord is dus veel meer dan alleen maar eenvoudige voice-chatrooms; het biedt nuttige tools aan gebruikers over de hele wereld voor verschillende doeleindes. Als je nog geïntrigeerd bent door wat Discord precies inhoudt en hoe je eruit moet halen wat je erin steekt, aarzel dan niet om jezelf erin te storten en alle mogelijkheden van dit interessante platform uit te proberen! Veel plezier!