Skip to content

Wat is dibond?

Dibond

Dibond is een aluminiumcomposietmateriaal (ACM) dat bestaat uit twee dunne aluminiumplaten die op een kern van polyethyleen zijn gelijmd. 

Het wordt vaak gebruikt voor bewegwijzering, displays en architecturale bekleding omdat het licht, maar sterk en duurzaam is. In dit bericht geven we je een overzicht van alles wat je moet weten over dibond.

Waar bestaat dibond uit

Zoals we hierboven al zeiden, is dibond een composietmateriaal dat bestaat uit twee vellen aluminium die op een kunststof kern zijn gelijmd. Het wordt vaak gebruikt in de signindustrie omdat het een mooi vlak oppervlak biedt om op te printen en omdat het veel lichter is dan massief aluminium terwijl het toch stijf is. Bovendien is het zeer duurzaam en weerbestendig dankzij de aluminiumhuiden.

Dibond is over het algemeen 3mm dik, maar het kan ook speciaal in andere formaten en diktes worden gemaakt.

Dibond lagen

Hoe wordt Dibond gebruikt

Dibond wordt het meest gebruikt voor bewegwijzering, displays en architecturale bekleding. Het feit dat het heel licht is en toch sterk en duurzaam, maakt het ideaal voor deze toepassingen. Het wordt ook vaak gebruikt als decoratief paneel voor binnen of buiten, omdat het een glad oppervlak biedt dat gemakkelijk kan worden bedrukt.

Dibond heeft het een lange levensduur, wat betekent dat je de objecten die ervan gemaakt zijn niet zo vaak hoeft te vervangen.

Kunst op dibond

Wat zijn de voordelen van het gebruik van dibond

Het gebruik van dibond voor bewegwijzering, displays en architecturale bekleding heeft vele voordelen:

  • Het is licht, maar sterk en stijf.
  • Het is weerbestendig, dus het zal niet corroderen of roesten.
  • Het heeft een vlak oppervlak dat gemakkelijk kan worden bedrukt.
  • Het ziet er geweldig uit en heeft een luxe uitstraling.
  • De kleuren blijven levendig en de afwerking krast of vervaagt niet gemakkelijk.
  • Het heeft een lange levensduur, zodat u de voorwerpen die ervan zijn gemaakt niet zo vaak hoeft te vervangen.

Kortom, dibond is een uitstekende keuze voor elk project dat een licht maar duurzaam materiaal vereist. Het ziet er goed uit en gaat lang mee.

Wat zijn de nadelen van het gebruik van dibond

Het belangrijkste nadeel van dibond is dat het duur kan zijn. Dit komt door de kosten van aluminium en de extra stappen die nodig zijn om het product te vervaardigen en af te werken. Bovendien, omdat het een ACM is, kan er wat kromtrekken of buigen als het niet correct wordt geïnstalleerd. Al met al zijn deze nadelen relatief klein in vergelijking met alle voordelen van het gebruik van dit materiaal.

Conclusie

Dibond is een composietmateriaal dat bestaat uit twee platen aluminium die op een kunststof kern zijn gelijmd. Het wordt vaak gebruikt in de signindustrie omdat het een mooi vlak oppervlak biedt om op te printen en omdat het veel lichter is dan massief aluminium terwijl het toch stijf is. Bovendien is het zeer duurzaam en weerbestendig dankzij de aluminiumhuiden. Dibond is doorgaans 3 mm dik, maar kan ook speciaal in andere afmetingen en diktes worden gemaakt. Dibond wordt het meest gebruikt voor bewegwijzering, displays en architecturale bekleding. Het feit dat het zeer licht, maar toch sterk en duurzaam is, maakt het ideaal voor deze toepassingen. Als je dus op zoek bent naar een licht maar duurzaam materiaal voor jouw volgende project, moet dibond zeker bovenaan je lijst staan!