Skip to content

Wat is een delier?

Delier

 Het delier is een ernstige medische aandoening die bij mensen van alle leeftijden kan voorkomen. Het is een gemoedstoestand die wordt gekenmerkt door verwarring, agitatie en hallucinaties. Een delier kan zeer gevaarlijk zijn en zelfs tot de dood leiden als het niet goed wordt behandeld.

Wat is een delier en wat zijn de symptomen

Een delier is een toestand van verwarring die kan worden veroorzaakt door een aantal zaken, waaronder koorts, infectie, medicijnen en alcoholontwenning. Een delier wordt ook wel delirium genoemd. De symptomen van een delirium kunnen variëren, maar omvatten agitatie, hallucinaties en verminderde kennis. Het delier is meestal tijdelijk en verdwijnt zodra de onderliggende oorzaak is behandeld. In sommige gevallen kan een delier echter leiden tot ernstige complicaties, zoals vallen of longontsteking. 

Delirium verwarring

Wat zijn de symptomen

De symptomen van een delier kunnen variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Veel voorkomende symptomen zijn echter:

 • Agitatie: zich rusteloos voelen of angstig.
 • Hallucinaties: dingen zien of horen die er niet zijn.
 • Verminderde cognitie: problemen met denken, geheugen en aandacht.

Bij een delier voel je je verward en gedesoriënteerd. Het is meestal tijdelijk en verdwijnt zodra de oorzaak, zoals een infectie of uitdroging, is behandeld. Als je een van de symptomen van een delier ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Wat veroorzaakt een delier

Er zijn vele mogelijke oorzaken van een delier, waaronder:

 • Koorts: een delier is een veel voorkomend symptoom van koorts bij zowel kinderen als volwassenen.
 • Infectie: een delier kan worden veroorzaakt door infecties, zoals meningitis of encefalitis
 • Medicijnen: bepaalde medicijnen, zoals kalmeringsmiddelen en antipsychotica, kunnen ook een delier veroorzaken.
 • Alcoholontwenning: delirium tremens is een soort delier dat kan optreden bij alcoholontwenning.
Delier medicijnen

Hoe wordt een delier behandeld

Een delier wordt meestal behandeld door de onderliggende oorzaak aan te pakken. Als het delier bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een infectie, wordt de infectie behandeld met antibiotica. Bij een delier veroorzaakt door medicijnen, worden de medicijnen aangepast of gestaakt. In sommige gevallen kan een delier worden behandeld met antipsychotische medicijnen. Deze medicijnen kunnen echter ernstige bijwerkingen hebben en mogen alleen als laatste redmiddel worden gebruikt.

Hoe een delier voorkomen

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om een delier te voorkomen:

 • Blijf gehydrateerd door veel te drinken.
 • Zorg voor voldoende slaap en rust.
 • Vermijd alcohol en drugs.
 • Beheer chronische medische aandoeningen zoals diabetes of hartaandoeningen.
 • Als je in het ziekenhuis bent opgenomen, vraag een arts of verpleegkundige dan naar programma’s om een delier te voorkomen.

Wat zijn de langetermijneffecten

In de meeste gevallen is het delier een tijdelijke aandoening die verdwijnt zodra de onderliggende oorzaak wordt behandeld. Een delier kan echter soms leiden tot ernstige complicaties. In zeldzame gevallen kan het delier een teken zijn van een ernstigere aandoening, zoals dementie. Als je een delier krijgt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken zodat de oorzaak kan worden opgespoord en behandeld.

Is een delier hetzelfde als dementie?

Een delier en dementie zijn twee verschillende aandoeningen. Dementie is een progressieve, degeneratieve hersenaandoening die problemen veroorzaakt met denken, geheugen en gedrag. 

Een delier daarentegen is een toestand van verwarring die kan worden veroorzaakt door een aantal zaken, waaronder koorts, infectie, medicijnen en alcoholontwenning. De symptomen van een delier kunnen variëren, maar omvatten agitatie, hallucinaties en verminderde kennis.

Geheugen verlies

Conclusie

Een delirium is een toestand van verwarring die kan worden veroorzaakt door een aantal zaken, waaronder koorts, infectie, medicijnen en alcoholontwenning. De symptomen van een delier kunnen variëren, maar omvatten agitatie, hallucinaties en verminderde kennis. Als je een van de symptomen van een delier ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp, want het kan een indicatie zijn van een ernstigere onderliggende aandoening.