Skip to content

Wat is cosplay?

Cosplay

Als je ooit naar een strip- of gameconventie bent geweest, is de kans groot dat je mensen in cosplay hebt gezien. Maar wat is cosplay precies? In het kort, cosplay is de praktijk van het verkleden als een personage uit een film, tv-show, video game, of stripboek. Cosplayers maken vaak hun eigen kostuums, maar sommigen kopen ook kant-en-klare kostuums. Cosplay is de laatste jaren steeds populairder geworden, met mensen van alle leeftijden en achtergronden die meedoen.

De geschiedenis van cosplay

Voor degenen die het niet weten, cosplay is een portmanteau van de woorden “kostuum” en “spel”.

Cosplay bestaat al eeuwen in de een of andere vorm. Het is echter pas onlangs dat het een internationaal fenomeen is geworden. We werpen een korte blik op de geschiedenis van cosplay en hoe het door de jaren heen is geëvolueerd.

Geschiedenis van cosplay

Cosplay door de jaren heen

Een van de vroegste voorbeelden van cosplay is te vinden in de werken van Leonardo da Vinci. Da Vinci stond bekend om zijn inventieve geest, en hij creëerde vaak kostuums voor zijn toneelproducties. Hij ontwierp ook decors en rekwisieten. Een van zijn beroemdste werken is het leeuwenkostuum dat hij maakte voor het gemaskerd bal van Ludovico Sforza in 1489. Het kostuum was zo realistisch dat sommige gasten er bang van werden!

Da Vinci was misschien een van de eerste geregistreerde gevallen van iemand die zich verkleedde als een ander personage, maar pas in 1939 werd de term “cosplay” bedacht. Novalis, een Duitse sciencefictionauteur, gebruikte het woord in zijn roman Heinrich von Ofterdingen om een personage te beschrijven dat zich verkleedde als een groene man van Saturnus.

De eerste officiële sciencefictionconventie werd gehouden in New York City in 1939, die samenviel met het verschijnen van het eerste nummer van Fantastic Four van Marvel Comics. Sindsdien zijn stripconventies een vruchtbare bodem geworden voor cosplayers. Enkele van de populairste personages om je als te verkleden zijn Batman, Spider-Man, Wonder Woman en Iron Man.

In 1984 richtte Takamizawa Osamu Studio Hard op, één van de eerste professionele cosplay studio’s in Japan. Sindsdien is cosplay explosief gestegen in populariteit in Japan. Japanse cosplayers staan bekend om hun nauwgezette aandacht voor details bij het maken van hun kostuums. Ze investeren vaak honderden of zelfs duizenden euro’s in de kleding van hun personages.

Cosplay begon aan te slaan in Noord-Amerika in de jaren 1990 dankzij anime conventies. Deze bijeenkomsten boden een plek voor gelijkgestemde fans om samen te komen en te pronken met hun nauwgezet gemaakte outfits. Tegen het begin van de jaren 2000 was cosplay zo populair geworden dat de mainstream popcultuur erover begon te berichten. Shows zoals The Tonight Show hadden segmenten over cosplayers en conventies.

Zoals je kan zien, cosplay heeft een lange weg afgelegd sinds zijn nederige begin in het vijftiende-eeuwse Italië. Wat begon als iets wat alleen wetenschappers en science fiction auteurs deden, is veranderd in een miljoenen-euro industrie waar mensen over de hele wereld van genieten. Het is niet te zeggen waar cosplay naartoe zal gaan, maar één ding is zeker: het blijft!

Hoe te beginnen met Cosplay

Als je geïnteresseerd bent in cosplay, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Eerst en vooral moet je een personage kiezen om te cosplayen. Dit kan iedereen zijn, van je favoriete superheld tot een bijpersonage in je favoriete tv-show. Zodra je een personage hebt uitgekozen, is het tijd om uit te zoeken welke kleding hiervoor nodig is. Dit kan zo eenvoudig of zo uitgebreid zijn als je zelf wilt. Het is helemaal aan jou! Als je je kostuum klaar hebt, hoef je alleen nog maar naar een conventie of evenement te gaan en te beginnen met cosplayen! 

Als je wilt beginnen met cosplay maar je weet niet waar je moet beginnen of je maakt je zorgen over de kosten? Beginnen met cosplay kan ontmoedigend zijn, maar het hoeft niet duur te zijn. Hier zijn enkele tips over hoe te beginnen met cosplay.

Beginnen met cosplay

1. Shop je kast

Je zou verbaasd kunnen zijn over wat je al hebt dat je kunt gebruiken voor cosplay. Neem een kijkje in je kleding en kijk of er iets is dat je kunt hergebruiken. Heb je niets dat helemaal past bij jouw personage? Ga dan eens naar een kringloopwinkel voor wat goedkope kleding die je aan je wensen kunt aanpassen.

2. Word creatief met je make-up

Een van de belangrijkste onderdelen van een goede cosplay is de make-up. Het kan zelfs het meest eenvoudige kostuum een extra dimensie geven. Als je niet veel geld te besteden hebt aan make-up, maak je geen zorgen! Er zijn genoeg manieren om creatief te zijn met wat je hebt. Kijk eens op YouTube hoe je betaalbare en eenvoudige special effects make-up kunt maken.

3. DIY je rekwisieten en accessoires

Zelfgemaakte rekwisieten en accessoires kunnen net zo goed zijn als in de winkel gekochte, zo niet beter! Ook hier is YouTube je vriend. Er zijn genoeg video’s over hoe je allerlei verschillende rekwisieten en accessoires voor cosplay kunt maken met een budget. Van pruiken tot zwaarden tot vleugels, als je bereid bent er een beetje moeite voor te doen kun je jezelf veel geld besparen.

4. Word lid of richt een groep op

Een van de beste dingen van cosplay is dat het een groepsactiviteit is. De kans is groot dat er al groepen in je omgeving zijn die regelmatig samenkomen om te cosplayen, naar conventies te gaan, of gewoon wat rondhangen en kletsen over geeky dingen. Lid worden van een gevestigde groep is geweldig omdat ze waarschijnlijk al de nodige middelen hebben, zoals contacten voor rekwisietenmakers of plaatsen om goedkope materialen te krijgen. Maar maak je geen zorgen als er geen groepen bij jou in de buurt zijn, je eigen groep beginnen is makkelijker dan je denkt! Alles wat je nodig hebt is een paar gelijkgestemde mensen en voila, je hebt een cosplay groep.

De verschillende soorten cosplay

Mensen denken bij cosplay vaak aan zich verkleden als hun favoriete personage uit een film, tv-show of videogame. Hoewel dat één soort cosplay is, zijn er eigenlijk veel verschillende soorten cosplay. We leggen je uit welke soorten er nog meer zijn.

One Stop cosplay

Dit type cosplay is wanneer je een vooraf gemaakt kostuum koopt van je favoriete personage. One stop cosplays zijn geweldig voor mensen die geen tijd of vaardigheden hebben om hun eigen kostuums te maken. Je kunt pre-made kostuums online vinden of bij sommige Halloween winkels.

DIY cosplay

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit type cosplay wanneer je je eigen kostuum maakt. Dit kan van alles zijn, van het naaien van je eigen kostuum tot het 3D-printen van rekwisieten en accessoires. Als je je eigen kostuum maakt, is het belangrijk om een personage te kiezen waarvan je weet dat je het met succes kunt namaken.

Video Game Cosplay

Deze cosplays worden steeds populairder. Als je een fan bent van video games, dan zou je kunnen overwegen om te cosplayen als een van je favoriete personages. Enkele populaire video game franchises om te cosplayen zijn Overwatch, Halo, en Mario.

Anime Cosplay

Anime bestaat al vele jaren en heeft een grote aanhang gekregen over de hele wereld. Als je een anime fan bent, dan is de kans groot dat je hebt overwogen om te cosplayen als een van je favoriete personages. Enkele populaire anime franchises om te cosplayen zijn Naruto, Dragon Ball Z, en Attack on Titan.

Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende soorten cosplay. Het maakt niet uit wat je interesses zijn, er is zeker een soort cosplay die perfect is voor jou.

Soorten cosplay

Cosplayen als koppel of groep

Cosplayen als groep of koppel is een geweldige manier om je creatieve kant te laten zien terwijl je ook een band opbouwt met je vrienden of partner. En niet te vergeten, het is ontzettend leuk! Als je het goed aanpakt, kan cosplayen als groep resulteren in ongelooflijke kostuumcreaties die zeker zullen opvallen op elke conferentie of evenement. En wie weet, misschien inspireer je zelfs anderen om dit voorbeeld te volgen!

Voordelen van cosplayen als groep of koppel 

Er zijn tal van voordelen verbonden aan cosplaying als deel van een groep of koppel. Eerst en vooral is het feit dat Cosplaying met vrienden of je partner gewoon leuk is! Je krijgt een band met de mensen die je het beste kent. Bovendien kun je als groep of koppel veel creatiever zijn met je kostuums dan wanneer je het alleen zou doen. Immers, “twee hoofden zijn beter dan één!” Ten slotte wordt vaak gezegd dat “het koppel dat samen speelt, samen blijft.” Het is duidelijk dat “de groep die samen speelt, samen plezier heeft!”

Groep cosplay

Waarom cosplayen mensen?

Er zijn veel redenen waarom mensen genieten van cosplay. Voor sommigen is het een manier om hun liefde voor een bepaald personage of franchise uit te drukken. Anderen genieten van de creatieve uitdaging om hun eigen kostuum te maken. En weer anderen zien cosplay als een manier om nieuwe vrienden met dezelfde interesses te ontmoeten. Ongeacht de reden, er is geen twijfel dat cosplay een leuke en lonende hobby is.

Cosplayer etiquette

Hoewel de overgrote meerderheid van de cosplayers respectvol en goed bedoeld is, zijn er altijd een paar rotte appels die het plezier voor alle anderen verpesten. Hier zijn enkele algemene tips over cosplay etiquette om ervoor te zorgen dat je niet een van die mensen bent!

  • Niet aanraken zonder toestemming. Het is niet omdat iemand in een cosplay loopt dat hij of zij aangeraakt wil worden door vreemden. Veel cosplayers besteden uren (en soms dagen) aan het maken van hun kostuums, dus het is belangrijk om hun werk te respecteren. Als je een foto wilt maken met iemand in een cosplay, vraag het dan altijd eerst en respecteer hun beslissing als ze nee zeggen. Denk eraan, nee betekent nee!
  • Houd rekening met persoonlijke ruimte. Nogmaals, het is niet omdat iemand een cosplay draagt dat hij omringd wil worden door een menigte mensen. Als je iemand ziet die lijkt te proberen wat persoonlijke ruimte te hebben, geef hem dan wat ruimte en probeer jezelf niet op te dringen in zijn ruimte. Ze zullen het waarderen!
  • Wees beleefd. Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar helaas is dat niet zo. Het is niet omdat iemand een cosplay draagt dat hij geen echt persoon is met echte gevoelens. Wees altijd beleefd en respectvol, zelfs als je het personage dat ze uitbeelden niet zo leuk vindt. Niemand verdient het om onbeleefd behandeld te worden enkel om wat ze dragen!

Als je deze eenvoudige tips volgt, zorg je ervoor dat iedereen een leuke tijd heeft op de conventie, ongeacht wat je draagt. Uiteindelijk zijn we er allemaal om onze liefde voor popcultuur te vieren en plezier te hebben! Dus laten we ervoor zorgen dat we dat doen!

Conclusie

Cosplay is een leuke en lonende hobby waar iedereen van kan genieten. Of je nu geïnteresseerd bent in het uiten van je liefde voor een bepaald personage of gewoon geniet van de creatieve uitdaging van het maken van je eigen kostuum, cosplay is iets dat iedereen minstens een keer zou moeten proberen. Dus waar wacht je nog op? Kies je favoriete personage en begin vandaag nog aan je eigen cosplay avontuur!