Skip to content

Wat is een Chromebook?

Chromebook

Een Chromebook is een type laptop dat draait op het Chrome-besturingssysteem van Google. Chromebooks worden steeds populairder, vooral onder studenten en scholieren, omdat ze relatief goedkoop en gebruiksvriendelijk zijn. Maar wat is een Chromebook precies? Wat is het verschil met een traditionele laptop of desktopcomputer? En wat zijn de voor- en nadelen van een Chromebook? Laten we het eens nader bekijken.

Chromebooks versus laptops en desktopcomputers

Het grootste verschil tussen een Chromebook en een traditionele laptop of desktopcomputer is het besturingssysteem. Chromebooks gebruiken Google’s Chrome OS, terwijl de meeste laptops en desktopcomputers Microsoft Windows of Apple’s macOS gebruiken. 

Wat is Chrome OS

Chrome OS is gebaseerd op de Linux-kernel en is ontworpen om voornamelijk met webgebaseerde toepassingen te werken. Dit betekent dat als je een Chromebook wilt gebruiken, je je comfortabel moet voelen bij het werken in een online omgeving. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele offline apps beschikbaar voor Chromebooks, zoals Google Docs en Netflix.

Opslagruimte Chromebooks

Een ander verschil tussen Chromebooks en traditionele laptops is dat Chromebooks meestal minder opslagruimte hebben dan laptops. Dit komt omdat de meeste bestanden en toepassingen op een Chromebook in de cloud worden opgeslagen (op externe servers van Google). Als je een Chromebook wilt gebruiken, moet je er dus voor zorgen dat je jouw bestanden online opslaat in plaats van lokaal op je apparaat.

Gebruik Chromebook

Voordelen van een Chromebook

Een Chromebook heeft verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele laptop of desktopcomputer. Ten eerste zijn ze, zoals we al eerder zeiden, over het algemeen betaalbaarder dan andere soorten computers. Dit maakt ze vooral aantrekkelijk voor studenten met weinig geld of anderen met een krap budget. 

Ten tweede zijn Chromebooks zeer gebruiksvriendelijk. Als je kunt surfen op het web, kun je vrijwel alles doen wat je moet doen op een Chromebook. Ze zijn ook zeer draagbaar, omdat ze meestal kleiner en lichter zijn dan andere soorten laptops.

Tot slot zijn Chromebooks veiliger dan andere soorten computers omdat het Chrome OS is ontworpen met het oog op beveiliging. Elke toepassing op een Chromebook draait bijvoorbeeld in zijn eigen “sandbox”, die de toepassing isoleert van de rest van het besturingssysteem zodat kwaadaardige software geen schade kan aanrichten.

Chromebook portable

Nadelen van het gebruik van een Chromebook

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik van een Chromebook ten opzichte van een ander type computer. Omdat ze zo sterk afhankelijk zijn van cloud-gebaseerde toepassingen, zijn ze niet ideaal voor mensen die geen betrouwbare internettoegang hebben of die offline moeten werken (bv. in het vliegtuig). En als je gewend bent te werken met Microsoft Office of een andere traditionele productiviteitssuite, kan het moeilijk zijn om te wenne n aan het werken met de online apps van Google (zoals Docs, Sheets en Slides) 

En omdat ze niet zo populair zijn als andere soorten laptops, is er misschien minder keuze als het tijd is om er een te kopen (hoewel dit geleidelijk verandert naarmate meer fabrikanten op de Chromebook-bandwagon springen) 

Geschiedenis van de Chromebook

De eerste Chromebook werd in juni 2011 uitgebracht door Samsung. De eerste Chromebooks waren ontworpen voor de onderwijsmarkt en waren bedoeld voor gebruik in scholen en universiteiten. Google gaf zelfs duizenden Chromebooks weg aan scholen in de Verenigde Staten als onderdeel van zijn initiatief “Een laptop per kind”. 

Sindsdien hebben verschillende andere fabrikanten hun eigen Chromebooks uitgebracht, waaronder Acer, Asus, Lenovo en Hewlett-Packard. En in oktober 2012 bracht Google zijn eigen chromebook uit, de “Pixel”.

De Pixel was een high-end chromebook met een startprijs van 1299 euro. Hij was ontworpen om te laten zien wat er mogelijk was met het Chrome OS en om te concurreren met andere high-end laptops zoals de MacBook Air.

In mei 2015 kondigde Google aan dat het een nieuwe versie van de Chromebook Pixel zou uitbrengen met een Intel Core i5-processor, 8GB RAM en 32GB opslagruimte.

Naarmate de populariteit van Chromebooks is gegroeid, is ook het aantal apps dat ervoor beschikbaar is toegenomen. In oktober 2014 kondigde Google aan dat er meer dan 1 miljoen apps beschikbaar waren voor Chromebooks. 

En in januari 2017 kondigde Google aan dat er meer dan 2 miljoen apps beschikbaar waren voor Chromebooks. 

Deze groei zal waarschijnlijk aanhouden naarmate meer mensen Chromebooks aanschaffen en ontwikkelaars nieuwe apps maken die specifiek voor dit type computer zijn bedoeld.

Conclusie

Dus daar heb je het! Nu weet je alles over wat een Chromebook is en hoe het verschilt van andere soorten laptops en desktopcomputers. Of een Chromebook geschikt is voor jou, hangt uiteindelijk af van je individuele behoeften en voorkeuren; maar als je op zoek bent naar een betaalbare en gebruiksvriendelijke computer die goed is voor basistaken als surfen op het web en e-mailen, dan is een Chromebook misschien wel perfect voor je!