Skip to content

Wat is celluloid?

Celluloid

Celluloid is een soort plastic dat vroeger populair was voor het maken van film. Het is afgeleid van cellulose, dat wordt gewonnen uit planten zoals hout of katoen. Celluloid wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor sommige dingen zoals gitaar plectrums, maar het is niet zo gebruikelijk als andere kunststoffen. Ook al wordt het niet meer zo veel gebruikt, celluloid is een interessant materiaal met een lange geschiedenis!

Wat is celluloid en waar komt het vandaan

Celluloid is een verbinding van cellulosenitraat die wordt gebruikt om filmrolletjes te maken. Het werd in 1869 gecreëerd door John Wesley Hyatt, die op zoek was naar een materiaal om ivoor in biljartballen te vervangen. Celluloid is brandbaar en zeer vluchtig, waardoor het gevaarlijk was om te gebruiken bij het maken van films. In de begindagen van de cinema raakten veel filmmakers gewond of kwamen om bij celluloidbranden. De introductie van veiliger materialen zoals plastic en digitale formaten leidde uiteindelijk tot de ondergang van celluloid. Hoewel celluloid niet langer wordt gebruikt voor het maken van films, heeft het nog steeds een plaats in de geschiedenis. Tegenwoordig waarderen veel kunstenaars en verzamelaars de unieke schoonheid ervan en gebruiken het om kunstwerken en sieraden van te maken. Celluloid wordt soms ook gebruikt voor het maken van vintage-style film camera’s.

Fotorolletje

Hoe wordt celluloid gemaakt

Celluloid wordt gemaakt van cellulosenitraat, een verbinding van cellulose en salpeterzuur. Cellulosenitraat is zeer ontvlambaar en vluchtig, dus er moet voorzichtig mee worden omgegaan. Om celluloid te maken, wordt cellulosenitraat opgelost in een oplosmiddel zoals alcohol of ether. De oplossing wordt dan in een vorm gegoten en men laat het drogen. Zodra het celluloid is opgedroogd, kan het in vorm worden gesneden en worden gebruikt om producten te maken zoals filmrollen, biljartballen of sieraden.

Wat zijn de voordelen van celluloid?

Celluloid is gemakkelijk te bewerken, waardoor het een goede keuze is voor vintage-style filmcamera’s. Hoewel celluloid niet langer wordt gebruikt voor het maken van films, worden er nog wel andere producten mee gemaakt.

Wat zijn de nadelen van celluloid?

Celluloid is ontvlambaar en vluchtig, dus er moet voorzichtig mee worden omgegaan. Het is ook niet zo duurzaam als andere materialen zoals plastic. Na verloop van tijd kan celluloid broos worden en gemakkelijk breken.

Wat zijn de verschillende soorten celluloid

Er zijn veel verschillende soorten celluloid:

  • cellulose nitraat
  • celluloseacetaat
  • cellulose propionaat
  • cellulosebutyraat
  • celluloseacetaatbutyraat
  • Celluloseacetaat propionaat

Wat zijn enkele veel voorkomende celluloid producten

Enkele veel voorkomende celluloidproducten zijn: filmrolletjes, biljartballen, sieraden, en vintage-style filmcamera’s. Celluloid wordt ook gebruikt om andere producten te maken, zoals kammen knopen en gitaar plectrums.

Gitaar plectrums

Conclusie

Celluloid is een soort plastic dat aan het eind van de jaren 1800 werd uitgevonden. Het werd al snel populair voor het maken van films, omdat het een duurzaam en licht materiaal was. Celluloid wordt nog steeds gebruikt om sommige rekwisieten en kostuums voor films te maken, maar het is meestal vervangen door andere materialen zoals PVC en acryl.