Skip to content

Wat is burrata?

Burrata

Misschien heb je burrata zien opduiken op restaurantmenu’s of in je plaatselijke supermarkt en heb je je afgevraagd wat burrata eigenlijk is? Nou, vraag het je niet meer af! In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten over deze heerlijke kaas.

Burrata is een soort verse kaas die oorspronkelijk uit Italië komt. Hij wordt gemaakt van een mix van mozzarella en room, en heeft een zachte, boterachtige textuur. Burrata wordt meestal geserveerd met een drupje olijfolie en wat versgemalen zwarte peper. Het kan ook worden gebruikt in recepten zoals deze romige burrata pasta.

Hoe maak je zelf burrata?

Het maken van burrata is eigenlijk heel eenvoudig. Eerst moet je een mozzarella deeg maken. Mozzarella wordt gemaakt van melk, stremsel en zout. Zodra het deeg is gemaakt, wordt het in ballen gevormd en in een pekeloplossing gelegd.

Nadat de mozzarella bolletjes enkele uren in de pekel hebben geweekt, zijn ze klaar om tot burrata te worden verwerkt. Daartoe worden de mozzarella bolletjes uitgerekt en met room gevuld. De met room gevulde burrata wordt dan opnieuw tot een bal gevormd en in vers water gelegd alvorens te worden geserveerd.

Hoe serveer je Burrata?

Er zijn veel verschillende manieren om van burrata te genieten! Een eenvoudige manier is om hem te besprenkelen met olijfolie en te bestrooien met versgemalen zwarte peper. Een andere optie is om het te gebruiken in recepten zoals deze romige burrata pastaschotel. Hoe u er ook van wilt genieten, we hopen dat u net zoveel van deze heerlijke kaas houdt als wij!

Burrata serveren

Waar koop je burrata

Als je burrata koopt, zoek dan naar een bal die zacht en licht sponsachtig aanvoelt. De buitenste laag moet glad en glanzend zijn, en de kleur moet bleek wit zijn. Vermijd bolletjes burrata met barsten of bruine plekken, want dat zijn tekenen dat de kaas over zijn hoogtepunt heen is.

Burrata bewaren

Burrata kan het beste binnen een dag of twee na aankoop worden gegeten. Bewaar de kaas in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Haal de kaas ongeveer een uur voordat u hem gaat eten uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen.

Hoe serveer je burrata?

Er zijn veel verschillende manieren om van burrata te genieten! Een eenvoudige manier is om hem te besprenkelen met olijfolie en te bestrooien met versgemalen zwarte peper. Een andere optie is om het te gebruiken in recepten zoals deze romige burrata pastaschotel. Hoe u er ook van wilt genieten, we hopen dat u net zoveel van deze heerlijke kaas houdt als wij!

Voedingswaarde

  • Burrata is een relatief calorierijke kaas: een portie van 100 gram bevat ongeveer 330 calorieën. Het is ook hoog in vet, met bijna 30 gram vet per portie. Burrata is een goede bron van eiwitten, met bijna 20 gram per portie. Het is ook een goede bron van calcium, met meer dan 200 milligram per portie.

Recepten met burrata

Als je op zoek bent naar manieren om van burrata te genieten, zijn hier een paar recepten om je op weg te helpen:

  • Romige burrata pasta: Dit heerlijke pastagerecht bevat burrata kaas, kerstomaatjes en verse basilicum.
  • Burrata salade: Deze eenvoudige salade is gemaakt met burrata, rucola en balsamico azijn.
  • Gegrilde groenten met burrata: Gegrilde courgette, aubergine en paprika worden in dit recept belegd met burrata kaas.
Burrate salade

Conclusie

We hopen dat deze blogpost al je vragen over burrata heeft beantwoord! Deze heerlijke kaas is perfect voor een snelle snack of een informeel etentje. Of je er nu op zichzelf van geniet of hem gebruikt in recepten, we denken dat je dol zult zijn op zijn zachte, boterachtige textuur en rijke smaak. Bedankt voor het lezen!