Skip to content

Wat is Bubble tea?

Bubble tea

De term “bubble tea” verwijst naar een populair drankje dat oorspronkelijk uit Taiwan komt. Het is gemaakt van thee, melk en suikersiroop, met de optie om fruit- of smaaktoevoegingen toe te voegen. De unieke kenmerken van bubble tea zijn de kleine, soms gekleurde balletjes die aan de bodem van de drank zitten. Deze balletjes worden “bubbles” of “bobas” genoemd en zijn gemaakt van tapiocazetmeel, dat een chewy textuur geeft aan de drank.

Geschiedenis van Bubble Tea

Bubble tea is ontstaan in de jaren 80 in Taiwan, waar het voor het eerst werd verkocht in een kleine winkel genaamd Chun Shui Tang. Volgens sommige verhalen werd de drank per ongeluk ontdekt toen een medewerker van de winkel zijn thee met suikersiroop mengde en een paar tapiocaballetjes per ongeluk in zijn glas liet vallen. Andere verhalen suggereren dat de medewerker de tapiocaballetjes expres in de thee gooide om iets nieuws te proberen. Hoe dan ook, de nieuwe drank werd een hit en begon snel in populariteit te groeien.

In de jaren 90 begon bubble tea zich te verspreiden naar andere delen van Azië en later ook naar andere delen van de wereld. Het werd vooral populair onder jongeren en werd gezien als een trendy drankje om te drinken met vrienden. In de afgelopen decennia heeft bubble tea zich ontwikkeld tot een wereldwijd fenomeen met talloze verschillende soorten en smaken.

Geschiedenis van bubble tea

Soorten Bubble Tea

Er zijn talloze soorten bubble tea op de markt, met elk hun eigen unieke smaken en ingredienten. Hieronder staan enkele populaire soorten:

  • Thee-gebaseerde bubble tea: Deze soorten bubble tea zijn gemaakt van thee, melk en suikersiroop, en kunnen worden gemaakt met verschillende soorten thee zoals groene thee, zwarte thee of oolong thee.
  • Fruit-gebaseerde bubble tea: Deze soorten bubble tea zijn gemaakt met vruchtensap of puree in plaats van thee en kunnen worden gemaakt met verschillende soorten fruit zoals aardbeien, mango, kiwi en meloen.
  • Smaak-gebaseerde bubble tea: Deze soorten bubble tea bevatten smaaktoevoegingen zoals chocolade, koffie of karamel.

Bubble Tea Toppings

Naast de verschillende soorten bubble tea, zijn er ook vele toppings die aan de drank kunnen worden toegevoegd. De populairste topping is de tapiocaballetjes, maar er zijn ook andere opties zoals:

  • Jelly: Jelly is een vorm van gelei die wordt gemaakt van vruchtensap en gelatine. Het wordt vaak aan bubble tea toegevoegd voor een chewy textuur en extra smaak.
  • Mousse: Mousse is een luchtig, romig dessert dat vaak wordt gemaakt met slagroom en suiker. Het kan ook worden toegevoegd aan bubble tea voor een rijke, romige smaak.
  • Popping Boba: Popping boba is een soort tapiocaballetjes die zijn gevuld met fruit- of smaakvullingen. Ze “poppen” in de mond wanneer ze worden gegeten en geven een extra smaakboost aan de drank.
  • Pudding: Pudding is een zoet, dik dessert dat vaak wordt gemaakt met melk, suiker en bloem. Het kan ook aan bubble tea worden toegevoegd voor een extra zoete en romige smaak.

Hoe Bubble Tea Te Maken

Bubble tea is gemakkelijk te maken thuis, alhoewel het een aantal specifieke ingredienten en tools vereist. Hieronder staat een stap-voor-stap gids voor het maken van bubble tea:

Stap 1: Kook de tapiocaballetjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze afkoelen en zet ze daarna in de koelkast tot gebruik.

Stap 2: Maak de thee volgens de aanwijzingen op de verpakking of gebruik een kant-en-klaar theepakket. Voeg suikersiroop naar smaak toe en laat de thee afkoelen.

Stap 3: Voeg melk naar smaak toe aan de afgekoelde thee. Als je een lactosevrije versie wilt, kun je ook plantaardige melk gebruiken.

Stap 4: Voeg fruit- of smaaktoevoegingen naar smaak toe aan de drank. Dit kan bijvoorbeeld puree van aardbeien, mango of ander fruit zijn, of smaakstoffen zoals chocolade of koffie.

Stap 5: Voeg de tapiocaballetjes toe aan de drank en roer goed.

Stap 6: Giet de drank in een glas met ijs en serveer direct. Als je wilt, kun je ook andere toppings toevoegen, zoals jelly of mousse.

Bubble tea maken

Bubble Tea Bar's

Bubble tea is tekrijgen in talloze bubble tea bar’s over de hele wereld. Deze bar’s zijn gespecialiseerd in het maken van verschillende soorten bubble tea en bieden vaak een ruime keuze aan smaken en toppings. Bij sommige bubble tea bar’s kun je zelfs je eigen bubble tea samenstellen door je favoriete smaken en toppings te kiezen.

Bubble tea bar’s zijn populair onder jongeren en worden vaak gezien als een leuke, trendy plek om te hangen met vrienden. Ze zijn ook een populaire keuze voor take-away drankjes, vooral in de warme zomermaanden.

Bubble Tea en Gezondheid

Bubble tea kan een lekkere traktatie zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het vaak hoog is in suiker en calorieën. Het is daarom aan te raden om het met mate te consumeren en eventueel de hoeveelheid suiker en melk te verminderen als je gezonder wilt blijven.

Er zijn ook bezorgdheden over de hygiëne van sommige bubble tea bar’s, omdat de tapiocaballetjes soms lange tijd in water kunnen staan voordat ze worden geserveerd. Het is daarom aan te raden om te controleren of de bubble tea bar’s voldoen aan de hygiënestandards voordat je een drankje bestelt.

Gezondheid bubble tea

Conclusie

Bubble tea is een uniek en trendy drankje dat oorspronkelijk uit Taiwan komt. Het is gemaakt van thee, melk en suikersiroop, met de optie om fruit- of smaaktoevoegingen toe te voegen, en wordt gekenmerkt door de tapiocaballetjes die aan de bodem van de drank zitten. Er zijn talloze soorten en smaken bubble tea beschikbaar, evenals verschillende toppings die aan de drank kunnen worden toegevoegd. Bubble tea is te krijgen in speciaalzaken genaamd bubble tea bar’s en kan ook gemakkelijk thuis worden gemaakt met de juiste ingredienten en tools. Hoewel bubble tea lekker kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het vaak hoog is in suiker en calorieën en dat de hygiëne van sommige bubble tea bar’s een zorg kan zijn.