Skip to content

Wat is een boxspring?

Boxspring

Boxsprings zijn een van de populairste bedden die er tegenwoordig te vinden zijn. Maar wat is het precies? In dit artikel leggen we uit wat een boxspring is, waarom het zo populair is en waarom je er geen spijt van zult krijgen als je er eentje koopt.

Wat is een boxspring bed precies

Een boxspring bestaat uit twee aparte delen, eerst heb je de box, die vaak gemaakt wordt van hout of staal met matrasveren erin. Dit ondersteunt de basis voor je bed. Bovenop de box ligt dan het matras. Het matras kan verschillende materialen bevatten, zoals latex, polyether of pocketvering, afhankelijk van welk type matras je kiest. Deze twee delen samengevoegd wordt ook een boxspring genoemd.

Boxspring bed

Waarom zou je voor een boxspring kiezen

Ten eerste biedt een boxspring veel meer comfort dan andere soorten bedden. Omdat je niet op één hard oppervlak hoeft te liggen, maar op twee gescheiden lagen die samengaan om je lichaam perfect in balans te houden, voelt dit bed erg aangenaam aan als je erop gaat liggen. Daarnaast biedt de verhoogde hoogte voordelen ten opzichte van andere typen bedden, aangezien het makkelijker is om in en uit het bed te stappen zonder dat je moet bukken of strekken. 

Eén laatste voordeel is dat veel mensen het esthetisch aantrekkelijker vinden om naar een boxspring kamer te kijken, omdat ze meestal hoger staan dan andere typische bedden en vaak versierd worden met mooie materialen zoals leer of fluweel, kan dit de slaapkamer enorm opfleuren.

Voordelen boxspring

De verschillende soorten boxsprings

Van traditionele boxsprings tot modernere opties zoals platform bedden en verstelbare funderingen. Er zijn vele soorten boxsprings.

Traditionele boxspring

Dit is de boxspring waar de meeste mensen aan denken als ze de naam horen. Hij bestaat uit een houten frame met metalen of stoffen zijkanten en spoelen eronder voor ondersteuning. Traditionele boxsprings worden meestal direct op de vloer geplaatst, hoewel je er desgewenst pootjes aan kunt toevoegen voor extra hoogte. Het enige nadeel van traditionele boxsprings is dat ze niet veel flexibiliteit bieden in termen van comfortniveau. Als je eenmaal een bepaald type hebt gekozen, is het moeilijk om dat later aan te passen.

Platform bedden

Platform bedden zijn vergelijkbaar met traditionele boxsprings, maar hebben massief houten latten in plaats van spoelen voor ondersteuning. Dit maakt ze veel duurzamer dan traditionele boxsprings en maakt het ook mogelijk ze te verstellen voor verschillende comfort niveaus. Platform bedden zijn meestal lager dan traditionele boxsprings, wat kan bijdragen aan een modernere uitstraling van je slaapkamer.

Verstelbare bodems

Verstelbare bodems zijn iets duurder dan andere types, maar ze bieden veel flexibiliteit en maatwerk. Ze zijn meestal voorzien van twee motoren waarmee je zowel het hoofd- als het voeteneind onafhankelijk van elkaar kunt verstellen, dat maakt ze geweldig voor mensen die graag schuin of liggend slapen (of allebei!). Verstelbare bodems helpen ook de bewegingsoverdracht tussen slaappartners te verminderen, de ene persoon kan bewegen terwijl de andere stil blijft liggen zonder gestoord te worden!

Welk type bed je ook hebt, inzicht in de verschillende soorten boxsprings die verkrijgbaar zijn is de sleutel tot het vinden van optimaal comfort en ondersteuning in je slaapkameropstelling. Of je nu kiest voor een klassieke stijl of iets moderners als een verstelbare fundering, zorg ervoor dat je je onderzoek doet voordat je er in investeert.

Soorten boxsprings

Waar moet je op letten bij het kopen van een boxspring

Bij het kopen van een boxspring wil je op twee dingen letten: duurzaamheid en comfort. Ten eerste, zorg ervoor dat het frame stevig genoeg is om dagelijks gebruik te weerstaan zonder snel kapot te gaan. Het moet ook bestand zijn tegen elk gewicht dat je erop zet, vooral als je van plan bent met twee personen tegelijk in bed te liggen. Zoek bovendien boxsprings die extra demping of ondersteuning bieden, zodat je elke nacht comfortabeler kunt slapen. 

Je moet ook beslissen of je een traditionele boxspring koopt of investeert in een boxspring met verstelbare poten en hoofdeinden. Traditionele modellen zijn meestal betaalbaarder, maar bieden niet dezelfde mate van maatwerk als een verstelbaar model; verstelbare modellen daarentegen zijn meestal duurder, maar ze geven je de mogelijkheid om de hoogte van je bed aan te passen of extra steun toe te voegen rond specifieke gebieden zoals je hoofd of voeten (geweldig voor wie rugpijn heeft!). 

Al met al is het kiezen van de juiste boxspring essentieel om elke nacht goed te kunnen slapen, dus neem wat tijd om te onderzoeken welk type voor jou het beste zal werken. Let op factoren als duurzaamheid, comfort, afmetingen (bijvoorbeeld als je een extra hoog bedframe hebt) en verstelmogelijkheden voordat je een aankoop doet.

Boxspring kopen

Conclusie

Als je op zoek bent naar meer comfort, extra steun en esthetiek in één pakket, dan is een boxspring misschien wel iets voor jou. Dankzij hun verhoogde hoogte zijn ze gemakkelijk in en uit te stappen en ze bieden unieke ondersteuning die andere soort matrassystemen niet kunnen bieden. Door hun moderne look passender ze goed binnen elke slaapkamerstijl, waardoor ze perfect zijn als je op zoek bent naar manieren om rondom het bed professionele accentstukken toe te voegen. Kortom, als je op zoek bent naar iets nieuws voor jouw slaapkamer dan is een boxspring misschien wel precies wat je nodig hebt.