Skip to content

Wat is bouclé?

Bouclé

Heb je ooit een mooie gebreide trui gezien en je afgevraagd wat voor soort garen is gebruikt? Nou, als het een springerige, geluste textuur heeft, is het waarschijnlijk gemaakt met bouclé garen. In dit artikel gaan we dieper in op bouclé. Wat het is, hoe het wordt gemaakt en wat het zo speciaal maakt.

Wat is bouclé garen?

Het woord “bouclé” komt van het Franse woord voor “ringel”, en dat is precies waar dit garen op lijkt! Bouclé garen is gemaakt van lussen van vezels die samengebundeld zijn. Deze lussen kunnen verschillende lengtes, groottes en diktes hebben, wat bouclégaren zijn unieke textuur geeft. Bouclégaren kan worden gemaakt van verschillende vezels zoals wol, katoen, acryl en zelfs mohair.

Hoe wordt bouclé gemaakt?

Bouclé garen wordt gemaakt door twee of meer strengen garen om elkaar heen te lussen. Dit geeft een gestructureerd, hobbelig effect dat perfect is voor allerlei projecten, van wintertruien tot zomerse tanktops. Het aantal draden dat wordt gebruikt en de manier waarop ze aan elkaar worden geregen, bepalen de dikte en de pluizigheid van het uiteindelijke bouclégaren. 

Een van de beste dingen van bouclégaren is dat het zeer veelzijdig is. Je kunt het gebruiken voor allerlei projecten, van dikke dekens tot delicate sjaals. Het is ook geweldig om textuur toe te voegen aan je brei- of haakwerk; door de lussen heeft bouclé garen veel meer “meegevend” dan andere soorten garen, dus het is perfect voor patronen die een beetje rek nodig hebben. En omdat het in zoveel verschillende kleuren en diktes verkrijgbaar is, kun je jouw creativiteit de vrije loop laten wanneer je met bouclé werkt!

Bouclé maken

Wat maakt bouclégaren zo speciaal?

Bouclégaren is speciaal vanwege zijn unieke textuur. De lussen in bouclégaren geven het een veerkrachtig gevoel dat zowel zacht als knisperend is. Dit maakt het ideaal voor gezellige truien, mutsen en sjaals. Omdat bouclégaren licht van gewicht is, is het ook perfect voor zomerkleding zoals tanktops en vesten.

Conclusie

Bouclé garen is een prachtig type garen dat een unieke textuur heeft dankzij de geluste vezels. Het is perfect voor het maken van gezellige winterkleding zoals truien en mutsen, maar ook voor lichte zomerkleding zoals tanktops en vesten. Als u voor uw volgende breiproject op zoek bent naar een veerkrachtig, knisperend type garen, kijk dan niet verder dan bouclé!