Skip to content

Wat is borderline?

Borderline

Borderline is een vaak onbegrepen psychische aan doening. Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door onstabiele stemmingen, relaties en zelfbeeld.

Wat is borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS)

Borderline persoonlijkheidsstoornis is een psychische aandoening die intense stemmingswisselingen, impulsief gedrag en ernstige problemen met het zelfbeeld veroorzaakt. Mensen met BPS hebben het vaak moeilijk om hun emoties te beheersen en kunnen zich bezighouden met zelfdestructief gedrag, zoals drugsmisbruik, drinken, eetstoornissen, of zichzelf snijden.

BPS is een ernstige aandoening die moeilijk te behandelen kan zijn, maar er zijn veel middelen beschikbaar om mensen met BPS te helpen hun symptomen te beheersen en een productief leven te leiden.

Oncontroleerbare emoties

Wat zijn de symptomen van borderline?

De meest voorkomende symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis zijn:

 • Intense stemmingswisselingen
 • Impulsief gedrag
 • Zelfvernietigend gedrag
 • Extreme problemen met eigenwaarde
 • Oncontroleerbare emoties
 • Moeite met het reguleren van emoties
 • Problemen met relaties
 • Gevoelens van verlatenheid
 • Angst om alleen te zijn
 • Chronische gevoelens van leegte
 • Paranoia
 • Explosieve woede 
 • Dissociatie of “uit het lichaam” ervaringen 

Als u deze symptomen ervaart, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Borderline persoonlijkheidsstoornis is een behandelbare aandoening, en er zijn veel middelen beschikbaar om te helpen de symptomen te beheersen. Met de juiste behandeling kun je een productief en bevredigend leven leiden.

Alcohol misbruik

Hoe wordt de diagnose BPS gesteld?

Borderline wordt gediagnosticeerd door middel van een uitgebreide evaluatie door een professional in de geestelijke gezondheidszorg. De diagnose is gebaseerd op symptomen, medische geschiedenis, en een grondige psychologische beoordeling.

Welke behandelingen zijn er voor BPS-patiënten?

Er zijn veel verschillende behandelingen beschikbaar voor borderline persoonlijkheidsstoornis, waaronder medicatie, therapie, en steungroepen.

Medicatie

Er is geen specifieke medicatie voor borderline persoonlijkheidsstoornis, maar er zijn medicijnen die kunnen helpen bij sommige van de symptomen. Veel voorgeschreven medicijnen zijn antidepressiva, stemmingsstabilisatoren, en antipsychotica.

Therapie

Psychotherapie is een effectieve behandeling voor borderline persoonlijkheidsstoornis. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), dialectische gedragstherapie (DBT) en schemagerichte therapie kunnen mensen met BPS helpen hun emoties, impulsief gedrag en zelfdestructieve gedachten te beheersen.

Steungroepen

Steungroepen bieden een ruimte voor mensen met BPS om hun ervaringen te delen en in contact te komen met anderen die begrijpen wat zij doormaken. Deze groepen kunnen een nuttige aanvulling zijn op therapie, medicatie en andere behandelingen.

Wat zijn de vooruitzichten voor mensen met een borderline

De vooruitzichten voor mensen met borderline zijn voor iedereen anders. Sommige mensen zijn in staat om hun symptomen met behandeling te beheersen, terwijl anderen hun hele leven met de aandoening kunnen worstelen.

Paranoia

Hoe kunnen familie en vrienden iemand helpen die een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft

Als je een familielid of vriend hebt met een borderline persoonlijkheidsstoornis, zijn er veel manieren waarop je hem of haar kunt helpen met zijn of haar symptomen om te gaan. Hier zijn enkele tips:

Wees ondersteunend: Bied emotionele steun en begrip. Wees geduldig en probeer een oordeel te vermijden.

Moedig behandeling aan: Help uw dierbare bij het zoeken naar professionele hulp en  zich aan hun behandelingsplan houden.

Moedig gezonde coping-mechanismen aan: Help gezonde manieren te vinden om met emoties om te gaan, zoals lichaamsbeweging, dagboeken of ontspanningstechnieken.

Stel grenzen: Het is belangrijk om grenzen te stellen aan iemand met een borderline. Wees duidelijk over waar je je wel en niet prettig bij voelt. Je vindt het misschien niet prettig dat ze je meerdere keren per dag bellen, of onaangekondigd bij je langskomen.

Maak tijd voor jezelf: Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen, zowel lichamelijk als emotioneel. De zorg voor iemand met borderline kan slopend zijn, dus zorg ervoor dat je tijd voor jezelf inplant en dingen doet die je gelukkig maken.

Conclusie

Borderline persoonlijkheidsstoornis is een ernstige psychische aandoening die moeilijk te behandelen kan zijn. Echter, met de juiste combinatie van medicatie, therapie en ondersteuning, zijn veel mensen in staat om hun symptomen te beheersen.