Skip to content

Wat is astma?

Astma

Heb je ooit van astma gehoord? Maar als je bent zoals de meeste mensen, weet je niet veel over de aandoening. Astma is een chronische gezondheidstoestand die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan ademhalingsproblemen, benauwdheid op de borst en hoesten veroorzaken. Blijf lezen om meer te weten te komen over wat astma is en hoe je ermee om kunt gaan.

Astma uitgelegd

Astma is een chronische ontstekingsaandoening van de luchtwegen. Hierdoor vernauwen en zwellen de luchtwegen, waardoor de lucht moeilijk in de longen kan komen. Deze vernauwing veroorzaakt ook een verhoogde slijmproductie in de luchtwegen, wat leidt tot verdere vernauwing en moeite met ademhalen. Astmasymptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen en variëren van mild (hoesten) tot ernstig (moeite met ademhalen). Mensen met astma kunnen op verschillende momenten in hun leven last hebben van piepende ademhaling, hoesten, benauwdheid en kortademigheid.

Symptomen van astma

Astmasymptomen verschillen van persoon tot persoon, maar gaan meestal gepaard met ademhalingsproblemen. Veel voorkomende astmasymptomen zijn:

  • Hoesten, vooral ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg
  • Piepen (een fluitend geluid bij het ademen)
  • Kortademigheid
  • Benauwdheid of pijn op de borst
  • Moeite met slapen door hoesten of piepen
Symptomen van astma

Triggers en behandelingen voor astma

Als jij of iemand die je kent astma heeft, is het belangrijk om te begrijpen welke factoren een aanval kunnen uitlokken en wat voor behandelingen er zijn. Op die manier kun je de nodige stappen ondernemen om je astma te beheersen en aanvallen te voorkomen.

Astma Triggers

De meeste mensen met astma hebben bepaalde triggers die kunnen leiden tot kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten en benauwdheid op de borst. Enkele veel voorkomende triggers zijn huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, rook, pollen, schimmelsporen, sterke geuren en parfums, koude lucht of extreme temperaturen, door inspanning veroorzaakte bronchoconstrictie (EIB), stress en angst. Het is belangrijk om een lijst te maken van je eigen persoonlijke triggers, zodat je ze zo mogelijk kunt vermijden.

Astma behandelingen

Er zijn verschillende soorten behandelingen beschikbaar voor mensen met astma. Daartoe behoren medicijnen zoals inhalatoren (inhalatiecorticosteroïden zoals Flovent of Advair), vernevelaars (die medicijnen in vloeibare vorm toedienen), leukotrieenremmers (zoals Singulair), langwerkende beta-agonisten (zoals Symbicort of Breo Ellipta). Daarnaast vinden veel mensen verlichting door veranderingen in hun levensstijl, zoals stoppen met roken of het vermijden van bekende triggers. Er zijn zelfs aanwijzingen dat acupunctuur sommige mensen kan helpen bij hun astmasymptomen.

Zoals je ziet zijn er verschillende triggers en behandelingen voor astma, dus het is belangrijk om uit te zoeken wat specifiek voor jou werkt. Zorg ervoor dat je een lijst bijhoudt van je eigen persoonlijke triggers, zodat je ze zo mogelijk kunt vermijden en zorg ervoor dat je met je arts spreekt over de beste behandelingsmogelijkheden voor jouw behoeften. Met een beetje kennis over het onderwerp en enkele proactieve stappen in een vroeg stadium is het mogelijk om je astma te beheersen en het risico op een aanval te verminderen.

Astma symptomen onder controle houden

De beste manier om astma symptomen te beheersen is het vermijden van triggers en het innemen van medicijnen zoals voorgeschreven door je arts. Je arts zal medicijnen voorschrijven op basis van je individuele behoeften en de ernst van de symptomen – meestal inhalatiecorticosteroïden (om ontstekingen te verminderen), langwerkende bronchodilatoren (om de luchtwegen te openen) en een reddingsinhalator (om plotselinge symptomen te verlichten). Andere behandelingen kunnen bestaan uit het vermijden van allergenen door huisdieren uit slaapkamers te houden, een luchtontvochtiger te gebruiken in vochtige delen van je huis of beddengoed regelmatig in heet water te wassen om huisstofmijt te verminderen. Het bijhouden van je piekstroomwaarden kan ook helpen om de longfunctie tijdens een astma-episode te controleren, zodat je de behandeling dienovereenkomstig kunt aanpassen.

Conclusie

Leven met astma hoeft niet overweldigend te zijn. Er is alleen wat kennis nodig over wat astma is en hoe het werkt, samen met wat doordachte managementstrategieën die zijn afgestemd op ieders behoeften. Als je denkt dat je misschien astma hebt of al gediagnosticeerd bent maar hulp nodig hebt bij het omgaan ermee, zoek dan vandaag nog hulp bij je zorgverlener! Met het juiste zorgplan kan leven met astma beheersbaar en zelfs plezierig zijn.