Skip to content

Wat is een archtop gitaar?

Archtop gitaar

Wil je meer weten over archtop gitaren? Zo ja, dan ben je hier aan het juiste adres! Vandaag gaan we bekijken wat een archtop gitaar uniek maakt en waarom het een populaire keuze is onder gitaristen. Dus, laten we beginnen en uitzoeken wat een archtop gitaar is!

Wat is een archtop

Archtop gitaren hebben een gewelfd bovenblad dat een groter geluid mogelijk maakt dan andere typen gitaren. Het gewelfde bovenblad laat de snaren ook beter trillen, wat een rijkere toon oplevert. De body van een archtop gitaar is meestal gemaakt van gelamineerd hout zoals esdoorn of sparrenhout, hoewel sommige modellen in het hogere segment massief hout gebruiken. Bovendien is de hals van een archtop gitaar meestal gemaakt van mahonie of palissander met een toets van ebbenhout. 

Archtop gitaar eigenschappen

Populariteit archtop gitaren

Het meest voorkomende type archtop gitaar is de hollow body elektrische gitaar. Dit type gitaar heeft twee “F” gaten in de body die het geluid van de pickups helpen versterken. Dit type gitaar werd populair in de jazzmuziek in de jaren veertig en vijftig en wordt nog steeds gebruikt in veel verschillende muziekgenres, waaronder jazz, rock, blues en country. 

Archtop akoestische gitaren worden ook steeds populairder bij akoestische spelers die hun volume willen vergroten zonder aan klankkwaliteit in te boeten. Deze gitaren hebben meestal een massief bovenblad met gelamineerde achter- en zijkanten en komen voor in zowel dreadnought als jumbo maten. Ze zijn vaak uitgerust met piëzo-elektrische pickups of magnetische pickups waarmee ze op versterkers of PA-systemen kunnen worden aangesloten voor een hoger volume.

Archtop gitaar populariteit

Conclusie

Zoals je ziet bieden archtop gitaren een verscheidenheid aan voordelen voor elke gitarist die op zoek is naar een rijke toon en meer volume zonder aan kwaliteit in te boeten. Of je nu jazz, rock, blues of country speelt, een archtop gitaar kan je het perfecte geluid bieden voor jouw speelstijl. Dus als je iets nieuws zoekt om aan je collectie toe te voegen of net begint aan je reis als gitarist, overweeg dan om een archtop op te pakken!