Skip to content

Wat is 2C-B?

2cb

2C-B is een psychedelische drug die je perceptie van de realiteit verandert. Het behoort tot de fenethylamine-familie, waartoe ook drugs als ecstasy en mescaline behoren. 2C-B werd voor het eerst ontwikkeld in de vroege jaren 1950 door een team van onderzoekers bij Sandoz Laboratories.

Wat is 2C-B en wat zijn de effecten

2C-B is een synthetische psychedelische drug die voor het eerst populair werd als legaal XTC-alternatief in de jaren 80. De effecten zijn vergelijkbaar met die van LSD, maar niet zo intens. Gebruikers melden gevoelens van euforie, verhoogd bewustzijn en hallucinaties. 2C-B is in veel landen illegaal, maar het gebruik ervan blijft zich verspreiden.

De effecten van 2C-B variëren afhankelijk van de dosis, maar gebruikers melden meestal gevoelens van euforie en een verhoogd bewustzijn. Hallucinaties komen ook vaak voor, hoewel ze meestal niet zo intens zijn als die welke met LSD worden ervaren. Bij hogere doses kan 2C-B angst en paranoia veroorzaken.

Hallucinaties

Hoe wordt het gebruikt en wie kan het gebruiken

2C-B wordt meestal verkocht als een wit poeder, dat wordt gesnoven of doorgeslikt. Het kan ook worden gerookt, maar dit is minder effectief. De effecten houden meestal 4-6 uur aan.

2C-B is momenteel niet goedgekeurd voor medisch gebruik, maar het is onderzocht als een mogelijke behandeling voor angst en depressie. Er is echter geen bewijs dat het effectief is voor deze aandoeningen.

Wat zijn de risico's van het gebruik van 2C-B

2C-B is in veel landen illegaal en het gebruik ervan brengt een aantal risico’s met zich mee. De ernstigste complicatie is het serotoninesyndroom, dat kan optreden wanneer 2C-B wordt gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen die het serotoninesysteem beïnvloeden. Deze aandoening kan dodelijk zijn. 

Andere risico’s zijn angst, paranoia, hallucinaties en psychoses. Bij gebruik in hoge doses kan 2C-B ook toevallen en orgaanbeschadiging veroorzaken. Er is geen bewijs dat 2C-B verslavend is, maar het kan wel verslavend zijn.

Als je overweegt 2C-B te gebruiken, is het belangrijk om de risico’s zorgvuldig af te wegen.

Is het veilig en wat zijn de langetermijneffecten van inname?

Langetermijneffecten van 2C-B-gebruik zijn onbekend, maar er is een risico op het ontwikkelen van het serotoninesyndroom, dat fataal kan zijn. Andere risico’s zijn angst, paranoia en hallucinaties. Bij gebruik in hoge doses kan 2C-B ook toevallen en orgaanschade veroorzaken.

2c-b drugs

Hoe kan je zien of iemand high is van 2C-B

Als je vermoedt dat iemand high is van 2C-B, zijn er een paar dingen waar je naar kunt kijken. De persoon kan verwijde pupillen hebben, een verhoogde hartslag en een verhoogde bloeddruk. Hij kan ook zweten, trillen en zich duizelig of misselijk voelen. Hallucinaties komen ook vaak voor bij hoge doses. Als je bang bent dat iemand een slechte reactie op 2C-B heeft, bel dan onmiddellijk 112.

Conclusie

2C-B is een synthetische psychedelische drug die in de jaren tachtig populair werd als legaal alternatief voor XTC. De effecten zijn vergelijkbaar met die van LSD, maar niet zo intens. Gebruikers melden gevoelens van euforie, verhoogd bewustzijn en hallucinaties. 2C-B is in veel landen illegaal, maar het gebruik ervan blijft zich verspreiden. De risico’s van het gebruik van 2C-B omvatten het serotoninesyndroom, angst, paranoia en hallucinaties. Bij gebruik in hoge doses kan 2C-B ook toevallen en orgaanschade veroorzaken. Er is geen bewijs dat 2C-B verslavend is, maar het kan gevaarlijk zijn als het in combinatie met andere drugs wordt gebruikt.